Головна Новини На «творчій кухні» вегетаріанського мистецтва

На «творчій кухні» вегетаріанського мистецтва

06.11.2018 08:03

4 листопада на прохання учасників молодіжного клубу «Free time» відбувся семінар «Вегетаріанство. Міфи та реальність» від Артема Матьовки. Хлопець цікаво, ненав’язливо розповів про усі секрети цього харчування. Розпочав з того, як він сам прийшов до ідеї вегетаріанства. 2012 року у віці 16 років мав зайву вагу, через що були проблеми зі здоров’ям. Лікар запропонував відмовитися від вживання жирних та м’ясних продуктів. Тож Артем почав вивчати, як правильно збалансувати своє харчування, та більш детально зацікавився вегетаріанством.

На семінарі розрізнили поняття «вегани» та «вегетаріанці», їх типи. Артем – вегетаріанець, він не їсть м’яса, риби, яєць – продукти, що пов’язані зі вбивством тварин. Після цього виникла дискусія, бо більшість гостей була м’ясоїдами. Хлопець запитав: «Які міфи ви чули про вегетаріанців?» У відповідь почув багато гасел: «Вегетаріанці – худі та злі люди», «Нав’язують свій вид харчування іншим», «Вегетаріанці мають проблеми зі здоров’ям» тощо. Артем на власних прикладах почав доводити усім по черзі зовсім протилежне. Наприклад: «Люди не хижаки, у нас інші за формою зуби. Коли ти йдеш садом і бачиш на дереві яблуко, хочеш його з’їсти? Так. А коли бачиш, як біжить курка, у тебе виникає бажання накинутися і з’їсти її, як це роблять хижаки? Ні!»

Наступним прикладом були прислів’я та приказки: «Хліб – усьому голова», «Борщ і каша – їжа наша», «Без солі, без хліба – немає обіда» та ін. Після чого запропонував назвати хоча б один афоризм про м’ясо. І дійсно, було важко щось згадати. Більшість крилатих виразів, складених нашими предками, – про страви рослинного походження. Далі Артем назвав відомі імена людей-вегетаріанців, які досягли великих успіхів завдяки талановитості, розуму, фізичній підготовленості: Білл Перл (бодібілдер), Брюс Лі (актор), Карл Льюїс (спортсмен), Леонардо да Вінчі (художник), Гіппократ, Платон, Піфагор (філософи) та ін.

Завершили семінар практичним експериментом – дегустацією вегетаріанського плову, де замість м’яса був сир тофу та соєві битки, з яким смакували різні приправи, соуси та овочевий салат. Учасники семінару були вражені цікавою розповіддю Артема і його смачною стравою, тому й запропонували зустрітися незабаром знову.

Календар подій

     1 2 3
4 567 8 9 10
11 12 131415 16 17
1819 20 21222324
25 26 2728293031