Майстер-клас «Створи свій унікальний пряник»
Серед невід'ємних атрибутів новорічних свят різдвяні медово-імбирні пряники займають особливе місце в серцях дітлахів. У вигляді чоловічків, ялинок і зірок вони прикрашають кожну сімейну оселю в переддень свят. Гарний розписний імбирний пряник – це не лише смаколик до чаю, але й чудовий подарунок для друзів і близьких.
Саме в ці святкові новорічні дні працівники відділу мистецтв Гончарівки провели майстер-клас з розпису імбирного печива “Створи свій унікальний пряник”, який зібрав справжніх прихильників цієї смачної і водночас творчої справи.
На початку заходу діти послухали цікаву інформацію з історії виникнення імбирного печива. Традиція готувати пряники на різдвяні свята з’явилася майже триста років тому. А ось самі пряники люди навчилися пекти набагато раніше. Основним компонентом у приготуванні пряників був мед. Його так багато додавали в страву, що без води або чаю їх просто неможливо було їсти. В Європі воліли вживати коржі з додаванням горішків, а на сході в пряники обов’язково додавалися спеції, особливо імбир - ginger. Тому англійською мовою пряник звучить як gingerbread, французькою - pain d'épice (хліб із прянощами), польською – piernik, і українською мовою – «пряник» – походить також від слова «прянощі». Також діти дізналися як правильно приготувати тісто для пряників, які інгредієнти і прянощі входять до його складу та як зробити солодку глазур для розпису.
Далі учасники майстер-класу із задоволенням і захопленням почали самостійно розписувати святкові солодощі. Тут немає чітких рамок, за які не можна виходити. Тому діти імпровізували проявляли себе і свою фантазію. Усі працювали справді натхненно і зосереджено, а як результат – прянички вийшли на славу! Неперевершені, яскраві, запашні, кожен з яких розписаний з любов’ю.