Головна Новини Свято Різдва. Традиції та особливості святкування

Свято Різдва. Традиції та особливості святкування

06.01.2021 15:53

Різдво – одне з найвеличніших християнських свят. У цей світлий день вірян наповнює особлива духовна радість від народження спасителя Ісуса Христа. Свято Різдва символізує народження Бога в душі кожного християнина! Ще з дитинства зберігаються приємні спогади про щедрий стіл, подарунки, пісні та колядки. Щороку всі з нетерпінням чекають цієї години, коли знову зможуть приємно провести час у колі родини та друзів. Традиції святкування збереглися з давніх часів донині та передаються із покоління в покоління.

Напередодні Різдва українці готують святу вечерю, а також намагаються нічого не їсти до вечора, поки не з’явиться на небі перша зоря, бо саме в цей час народився Ісус Христос. У Святвечір господар вносить до хати сіно, господиня розстеляє його на столі під обрусом, оскільки Христос народився в яслах на сіні. Також у Святвечір гості, як правило, не ходять, бо це свято суто родинне.

Перед самою вечерею запалюють воскову свічку й усі разом вголос моляться, згадуючи у молитвах і про померлих. Після цього сім’я приступає до вечері, яка традиційно складається з 12 пісних страв. Головна різдвяна страва – кутя. Інші 11 мають бути пісні без м'яса, молока, яєць та жиру. Існує безліч рецептів приготування куті, які відрізняються в кожному регіоні. На Буковині до куті додають халву, на Галичині її варять густою, як кашу, і заправляють горіхами та маком. На Волині головну страву подають і густу, без узвару, і рідку. Також на різдвяний стіл вони подають борщ із грибами та картоплю, зварену прямо в шкірці. На Луганщині кутю зазвичай варять із рису та печуть багато пирогів із різними начинками. В Івано-Франківську до святкового столу подають пісний борщ із грибами та готують краблики – вареники з дрібно порізаним оселедцем. Господині на Закарпатті смажать пісні деруни та готують каламбець – ковбаски з кукурудзяної каші.

Також існують особливі символи, які обов’язково повинні бути на різдвяному столі.

Свічка. Її горіння – це свідчення віри, приналежності людини до божественного світла. Свічка супроводжує віруючу людину від народження й до кінця життя.

Сіль. Без неї не можна відчути повноти смаку страви. Так і людина не може творити справжнього добра, не перебуваючи в гармонії з Богом. Сіль символізує внутрішню суть людини.

Часник. Його кладуть на чотири кути столу під скатертину, щоб відігнати від родини й домівки злих духів. Це символ очищення, родючості та здоров’я.

З початком Святого вечора приступали до колядування. Парубки й дівчата одягалися в костюми та ходили по дворах і влаштовували різдвяні вистави, вертепи. Почесним у вертепі було носіння Різдвяної зірки. Також вважалося, що першим до будинку повинен увійти хлопець, тому дівчата залишалися на подвір’ї та співали особливі величальні пісні господарям.

Ось такі основні традиції святкування Різдва в Україні. На нього очікують усі, адже це свято тішить своїм затишком, спокоєм та надіями на краще майбуття.

Календар подій

     1 23
4 5 6 7 8 9 10
11121314 15 16 17
181920 21 22 2324
252627282930