Декаданс Грети Гарбо

18.09.2021

Бездонні блакитні очі з фіолетовим відтінком вічної печалі. Фантастично довгі вії. Ніс такої благородної форми, яку можна побачити лише на портретах царствених осіб. Високе чоло. Досконалий овал обличчя з чарівною ямкою на підборідді. Густе, кучеряве від природи волосся. Дивовижна постать, довгі пальці й вузькі ступні. Вона може відкидати назад голову мало не під прямим кутом до хребта й жадібно цілувати чоловіка, взявши його обличчя в долоні так, що здавалося, вона п'є з його губ якийсь напій.

Все це про Грету Гарбо.

18 вересня 1905 року в Стокгольмі (Швеція) народилася велика кіноактриса. Спеціально до дня народження великої Грети Гарбо відділ мистецтв Гончарівки обрав кілька цікавих фактів із життя легенди світового кіно.

Томна Гарбо майже на півстоліття стала каноном жіночої краси. У 1950 році книга рекордів Гіннеса визнала її найкрасивішою жінкою з тих, хто коли-небудь жили на Землі.

Підвладна рідкісному різновиду психічного розладу, Гарбо соціалізувалася тільки в кадрі, – ледь закінчувалися зйомки, вона зникала з поля зору публіки, не ходила на прем'єри своїх картин, не давала автографи, цілодобово не покидала будинок, ховалася за ширмами, широкополими капелюхами, окулярами й вуалями. Крім того, будучи в статусі зірки першої величини, вона вимагала, щоб тільки довірені їй особи були присутні на знімальному майданчику. Ореол таємниці лише підігрівав цікавість громадськості – 100 років тому Гарбо всерйоз вважали надлюдиною.

Грета Гарбо – одна з головних ікон стилю ХХ ст., родоначальниця мінімалізму: саме вона ввела в моду надпрості фасони, рівні силуети й чисті лінії, а також нерідко практикувала total black – глухий чорний колір. Новаторством вважалися її андрогінні образи: наприклад, елегантні брючні костюми. Також з неї почалося повальне захоплення блузками з жабо, жіночими френчами та беретами. Гарбо відносилася до тієї категорії жінок, яким не варто докладати багато зусиль для того, щоб чудово виглядати і залучати захоплені погляди з кожною появою. Мода не сильно хвилювала актрису, вона вважала за краще слідувати внутрішньому почуттю стилю. Стиль Грети вразив громадськість в роки її тріумфу в кінематографі і однозначно продовжив своє існування і після її смерті.

Гарбо стала найбільш високооплачуваною актрисою довоєнного часу, 270 тисяч доларів за фільм на ті часи були немислимою сумою. Її кращі ролі – у фільмах про сильних жінок з характером і бажанням прожити життя в ім'я любові й віри. Найчастіше героїні Гарбо гинули в кінці фільму. Персонажі, яких зіграла Грета, дали їй світову популярність і звання однієї з кращих актрис в історії Голлівуду. Анна Кареніна і Мата Харі – дві найбільш значущі ролі актриси.

Перехід до звуку, що став трагедією для більшості зірок німого кіно, обернувся для Грети Гарбо черговим тріумфом – її хриплуватий низький голос вразив публіку. Боси студій і глядачі були одностайні: саме так і повинні звучати її трагічні героїні. На афішах стали робити позначки «Гарбо говорить!», залучаючи додаткову увагу до картин.

В цілому зірка зіграла у 20 кінострічках. За незаперечний і неоціненний внесок у розвиток кінематографа в 1954 році Гарбо вручили «Оскар».

Комедія «Дволика жінка» була єдиною роботою Гарбо, де її розгромила критика. Вчорашня тендітна й дзвінка, страждаюча героїня актриси постала на екрані танцюючою в купальнику.

У 36 років на піку блискучої кар'єри Грета Гарбо раптово й без видимих ​​причин залишила кіно. І не тільки кіно – весь світ. Під вигаданим ім'ям «міс Гарріетт Браун» вона сховалася в готельних апартаментах у Нью-Йорку, аби назавжди перетворитися на привид, легенду, міф.

У 1987 році Грета Гарбо перестала виходити зі своєї квартири. Вона померла у віці 84 років, залишивши майно своїй єдиній племінниці. Причиною смерті стали ускладнення після серйозної пневмонії. Це сталося 15 квітня 1990 року, в перший день Пасхи. Згідно з християнським каноном, людина, яка померла на Великдень, заслужила особливу любов Бога.

У 1999 році Американський інститут кіномистецтва (American Film Institute) опублікував список 25-ти найвидатніших актрис, які зробили найбільший внесок у розвиток американського кінематографа. Грета Гарбо зайняла в списку п'яте місце.

Фільмографія:

Пан і госпожа Стокгольм (1920)
Сага про Йесте Берлінге (1924)
Безрадісний провулок (1925)
Плоть і диявол (1926)
Спокусниця (1926)
Потік (1926)
Любов (1927)
Жінка справи (1928)
Таємнича дама (1928)
Божественна жінка (1928)
Єдиний стандарт (1929)
Поцілунок (1929)
Дика орхідея (1929)
Анна Крісті (1930)
Роман (1930)
Мата Харі (1931)
Сюзанна Ленокс (1931)
Натхнення (1931)
Якою ти мене бажаєш (1932)
Гранд Готель (1932)
Королева Христина (1933)
Розмальована вуаль (1934)
Анна Кареніна (1935)
Дама з камеліями (1936)
Підкорення (1937)
Ніночка (1939)
Дволика жінка (1941)
 
Підготувала Ольга Руптанова

Календар подій

     12
345 6 789
10 1112 13 141516
17 18 19 20212223
24 25 26 27282930
31